Summering av resan till BC, augusti 2014

31.08.2014 10:57

Resan i mina drömmar är nu gjord. 

Tre veckor i British Columbia i min morfar och morbrors fotspår blev en drömresa. Jag fick träffa släkt jag aldrig träffat, se ett landskap som är så vackert så att man nästan fick ont, uppleva vilda djur i min absoluta närhet och hitta och besöka platser som Albert besökt på sin resa.

Att summera resan med ett ord blir ”magiskt”.

Jag fick förmånen att göra resan då jag fick ett stipendium men hade jag vetat det jag vet idag om min resa så hade jag gjort den mycket, mycket tidigare. Tycker man om Sverige, vår natur och människor så vill jag uppmana alla att försöka göra en resa till BC. En resa hit behöver inte kosta mer en den ”vanliga” resan till Thailand eller något annat ställe med mycket folk och turism. Flygbiljetten går att få under 5 000: - till Vancouver, boendet per natt behöver inte kosta mer än 600-700 kr och då får man självhushåll. Hyrbilen blev faktiskt den största kostnaden, 6 500: - ex bensin men då körde jag närmare 470 mil också. Maten är billigare på restaurang än hemma och väljer man att laga den själv så är priserna c:a 30% lägre i butik, så prova BC, du kommer inte att ångra dig!

Men nog om detta, vad var det bästa med resan? En fråga som jag nu får när jag kommit hem och det är så klart svårt att svara på men jag skall försöka.

Några absoluta höjdpunkter kommer här:

  • Naturen, oavsett om du åker norr, söder, öster eller väster så möter du storslagen natur med glaciärer, skog och djupa dalar. Bara 15 mil c:a från Vancouver finns det vi skulle kunna kalla Alperna med all dess skönhet. Åker du västerut från Vancouver som kommer du till Vancouver Island, en ö 4 ggr så stor som Gotland men med BC i miniatyr, berg, glaciärer, skog och en kustlinje som tar andan av den bäste och jag kan fortsätta i det ”oändliga”. Även öken kommer du till söder om ”100 mile house” nästan fram till Yale så är det ökenlandskap som har blivit ”tämjt” av människan med fruktodlingar av olika slag
  • Djurlivet, att komma nära vilda djur är nog mångas dröm och här händer det verkligen. Har tappat räkningen på hur många djur och intressanta fåglar jag så men för att nämna några så såg jag, ”the Bald eagle” säkert ett 20 tal, björnar både svartbjörn och grissly springande över vägen eller i skogen precis som vi ser rådjur här hemma, björnar fångande lax i åar som kokade av fisk, älg både stora och små, fyra olika hjortar, från små liknande våra rådjur till stora som kronhjorten hemma, bäver simmande i sjöar, olika ekorrar, ”vanliga” och jordekorrar, kolibri samt mängder av fåglar vars namn jag ej vet, färgglada och med ”skönsång” utöver det vanliga samt stor lax som fångades på olika sätt. Ibland trodde jag faktiskt att jag drömde och att jag var på Kolmården eller San Diego Zoo (som vi besökte tidigare på semestern).
  • Att få se de ställen som Albert och även Sven sett på sina resor blev nästa övermäktigt ibland. När jag hittade samma ställe i Prince Rupert där Albert tagit en bild 1936 i svart vitt blev jag euforisk men när jag kom till broder Eriks stuga i Horsefly Lake var inte tårarna långt borta. Att se dessa målningar som Albert och hans kompis Bengt Ellis gjort för c:a 75 år sedan och hitta små minnes saker som gjorts av Albert till sin bror och veta att här var dom och förutsättningarna var så helt annorlunda. Då var det vildmark med bävrar som simmade i vattnet, stigar inte vägar att ta sig fram på och fortfarande väldigt mycket vildmark att upptäcka nu kom jag med min SUV körande, visserligen på grusväg, men med min telefon och digitalkamera i ”högsta hugg” för att dokumentera det jag såg. En timme senare hade jag via internet laddat upp bilder från dagen som alla kunde se, utvecklingen har verkligen gått framåt!
  • Mina funderingar över framförallt Albert resa när jag satt i bilen var intressanta. Några saker som man måste komma ihåg, bilen dom åkte med var verkligen inte en SUV och vägarna dom for på var ”ko stigar” inget annat. Albert kunde ingen engelska då (eller senare) så hans kommunikation med kanadensarna blev ju via någon annan, troligtvis bröderna eller någon svensk amerikan. Hur tankade de, hur handlade de mat, hur kommunicerade de med dem de skulle besöka innan, ja jag hade faktiskt svårt att förstå att han kunde genomföra resan men det måste varit väldigt strapatsrikt (samtidigt ha en familj där hemma som då och då fick ett brev att allt var bra men med minst3 veckors fördröjning)
  • Att få träffa min släkt jag aldrig träffat var och är ett minne för livet. Helt plötsligt har jag kusiner som jag upptakter var väldigt lika mig själv i värderingar, sätt att tänka men också utseende. Är så oerhört tacksam för att ha fått den kontakten och framförallt min kusin Steve som satte mig i kontakt med alla, helt ovärderligt. Viksten stugan vid Gavin Lake och mina 3 dagar där blev också en underbar upplevelse. Det var som att sitta i Sverige, i stugan vid Ängratörn i Hälsingland och känna närheten till naturen troligen samma närhet som Albert kände men som också många av oss ”Vikstenare” har i vårt blod. Natur och djurliv är för oss vårt ”livs elixir” vill jag påstå.

Ja det var några av mina reflektioner av min resa, nu återstår att fundera på vad jag kan göra av allt det material i form av foton som jag har.

Skall jag ge mig ut på en föreläsningsresa om Albert och Kanada, ska jag skriva en bok eller skall jag göra en foto-bilder bok. Har några månader på mig men att det skall bli något är helt klart.

Nästa resa kommer kanske gå i samma fotspår som Albert igen men då den resan han gjorde 1950 med Bengt Ellis och Swan Karlson till Yukon och Alaska, vem vet?