Alaska och Stewart!

11.08.2014 19:35

Ja då sitter jag här i Stewart, BC, 2 km från Hyder, Alaska!

Svårt att hitta en synonym till återigen men det får bli återigen. Återigen har jag haft en helt makalös dag. Alla mina högt ställda förväntningar på Norra BC och Alaska föll på plats.

Startade tidig då resan till Stewart från Terrace skulle enligt GPS en ta c:a 4 timmar och det gjorde det. Fösta 15 milen var lite dimmiga då jag statat tidig och det regnat rejält här igår, idag stråla solen och det är nu kl. 18.00 c:a 25 grader och jag sitter bland berg och glaciärer.

”Way up north, to Alaska” sjunger Jim Horton och jag nynnar den i bilen då de höga bergen börjar skymta, vilken känsla. Raksträckorna är många och man får finna sig i, även fast jag kör 100 km tim. vilket är tillåtet här, att bli omkörd av värstingslastbilar modell jättestörre. Många timmer bilar med red Wood på men dom kör inte om utan det är dom olastade vilka, tillskillnad från Sverige är hopfällbara, tro det eller ej men fort kör dom!

Jag har längtat att se björn så jag är beredd men kameran men tänker att det "inte händer det än på ett tag, troligen närmare närmar Stewart" men plötsligt, ut från sidan av vägen springer en stor svartbjörn upp och ner på andra sidan. Jag bromsar in men är helt paralyserad, äntligen en björn på riktigt! Får inte upp kameran men stannar där björnen sprungit ner i diket. Går ur bilen mot diket men får ”björnfrossa”, tänk om björnen kommer upp igen?

Snabbt springer jag mot bilen och stänger dörren med hög puls, vilken grej, en levande björn men jag fick honom inte på bild!

Men alla har sagt gå inte ur bilen utan stanna och ta bild genom rutan, men det missar jag.

Men det kommer väl fler gånger!

Landskapet blir om möjligt ännu mer underbart och när jag stannar för en paus så hör jag kraxande korpar och jag tittar återigen mot eventuella döda träd för att se en örn. Mycket riktigt, där sitter en och spanar mot landskapet, de jobbar ihop de där!

Jag närmar mig avtagsvägen mot Stewart och helt plötslig dyker nästa björn upp. Denna gång är jag iskall och får upp kameran och tar en bild. Det ser ut som en ”cubb” eller unge men det gör inget, jag fick honom på bild, lyckan är total!

När jag kommer fram till Stewart så blir jag hungrig och stannar vid ett ”hak” nära vägen. Det är en husbil omgjord till kök och man äter utanför. Jag äter troligen den godaste lunchen i mitt liv, ”slow cocked meat” som hamburgare med egenhändigt gjord pommes och med rabarbersaft till, sagolikt! Där sitter några kanadensare som jag pratar med och dom ger mig mängder av intressant info. Så kul att börja prata med folk sådär spontant, det ger väldigt mycket.

Men nu är det dags att åka till Alaska. Alaska ligger bara 2,5 km från Stewart så man skulle kunna gå. På andra sidan gränser ligger Hyder i Alaska och det är en ”dead end” man kommer bara upp till den stora glaciären c:a 20 km bort.

Japp, nu passerar jag gränsen och det är ingen ”Border Control” där bara när jag skall tillbaks. Kör vidare och hamnar i en liten nationalpark där en bäck rinner igenom. I bäcken är det lax i mängder och dom har vandrat upp för att lägga sin rom, befrukta och dö. Den lilla ån kokar av lax och här finns det grissly björnar. Precis när jag kommer har en stor björn varit där och ätit men jag missar den tyvärr. Åker vidare till Salmon Glacier lake, ca 25 km på grusväg och det är nog den läskigaste resan jag gjort någon gång. Utsikten är fantastisk och jag passerar glaciär efter glacier med stup på ena sidan som troligt är 1000 meter eller mer.

Har faktiskt svår att köra och får nästan svindel i bilen och bilder talar för sig själv. Efter en timme i 35 km i timmen vänder jag, träffar några engelsmän i en bil och frågar om dom sett björn som skulle finnas där upp men nej, ingen björn har siktas. Kanske lika bra för nu skall jag åka hem, samma väg och det är nästan värre. Tänk er alperna i sina högsta berg men med en grusväg efter sidorna som man kör på, det ända som är bra är att det är ingen som kör om!

Hemma igen efter ett besök på en ”hardware shop” i Hyder, där har tiden stått stilla, ägaren röker cigarr i butiken och han har ”allt” och ”inget”. Kul besök och jag kör vidare mot gränsen där man måste passera den Kanadensiska gränsen igen, snacka om smörjobb, vad kan man smuggla där, man kan bara köra in och måste komma tillbaks på samma ställe och det är bara berg runt om!

Känner att jag behöver en öl efter detta på mitt lilla krypin så jag köper en öl på den privata ”liquor storen” som drivs av hotellet i byn, intressant!

Så dagen slutar med både en ”bear” och en” beer”, helt sagolikt!