Lytton den 19 augusti

19.08.2014 20:27

Ja, snart är det dags att åka hem, har två dagar kvar sen reser jag ut från Vancouver den 21, så klart kommer jag summera resan men inte nu.

Dagens tur till Lytton är bara runt 350 km eller 4 timmar enligt GPS en så jag funderar lite på vad som skall hända. 

Startar igen ganska tidigt, mitt motell ligger nära vägen så det har varit lite svår att sova men jag måste säga att oavsett vart jag hamnat så har boendet varit väldigt bra. Har använt mig av booking.com och det har verkligen funkat bra. Man kollar på kartan, vart vill jag åka, ser om orten finns hos booking.com och söker sen upp ett lämpligt hotell runt 100 kanadensiska dollar, jättebra!

Men efter en frukost på motellet så ger jag mig av, min bil, ”Dodge dodgelito”, rullar på i vanlig ordning. Den börjar bli lite smutsig men så har jag varit runt lite också, uppskattar att så här lång har jag åkt 350 mil och det är 60 mil kvar till Vancouver så en 400 mil blir det nog totalt lite drygt.

Rullar på och kommer snart fram till avtagsvägen till Horsefly Lake igen, jag fick ju åka tillbaks igen då jag ville besöka Barkerville och när jag passerar skylten får jag ett lite ”hugg i hjärtat”, vilka dagar jag hade i Gavin Lake och vilken upplevelse det var att besöka stugan i Horsefly Lake!

Efter några timmar kommer jag fram till ”100 Mile House”, ja orten heter så då den tydligen ligger ”100 miles” från en ort som var utgångspunkten från guldruschen, mycket underligt men varför heter Svenstavik Svenstavik?

Ser återigen en örn som seglar över hustaken så jag bestämmer mig att svänga in och det är (som vanligt) inget dumt beslut.

Återigen en liten trevlig ort och jag passar på att klippa mig hos en frisör. Hon är som alla frisörer frispråkig och vi pratar om ditt och datt. Mitt skägg tycker hon att jag skall behålla, ”det förstärker din manlighet”!

Jo jag tackar jag, kanske man skall behålla det i varje fall?

Går runt i byn och gör lite inköp men åker sedan vidare men jag har egentligen ingen aning hur naturen skall se ut ner mot Lytton som är mitt mål idag.

Jag vill besöka guldgrävarlägret Yale imorgon då Albert var där och försöka hitta samma ställe han tog kort ifrån.

Efter en 45 minuter så händer ”det gamla vanliga”, en svartbjörn kikar upp ur diket, en unge, och jag får ett bra kort denna gång. Unge betyder mamma också och det är en av de sakerna man ska undvika, att störa en björnfamilj, så jag stannar inte.

Men min resa fortsätter, plötsligt går temperaturen upp utanför till 35 grader och landskapet ändras, är det öken?

Ja, runt om är det öken men i dalarna så har man ”tämjt” öknen och konstbevattnat så det är frodigt som bara den.

Passerar Cache Creek och då händer det saker, landskapet blir så där olidligt vackert igen med höga berg och djupa dalar men i dalen flyter Thomsson River på med full fart, det är som en tavla.

Jag njuter och tillslut kommer jag fram till Lytton och hittar mitt ställe för natten ”Totem Motell”, ett klassiskt motell, rent och snyggt med kök, stor dubbelsäng och badrum i eget hus, helt suveränt.

En kinesisk familj har motellet och de är mycket gästvänliga, tänk om den här typen av boende fanns i Sverige, då skulle det vara enkelt att bila runt i vårt vackra land också!

Får igång internet och förbereder att skicka upp min blogg men går först till det lokala hotellet, det enda stället som serverar mat. Lytton har nog inte mer än 250 invånare men mat kan de. Äter en helt suverän måltid med lax, lokalt fångad i floden Thomson för 175 kr inklusive att glas vin och en sallad. Laxen är så där röd som lax skall vara utan tillsatser, den är vildfångad här!

Men imorgon är det sista dagen, har bara 250 km kvar av min resa och det känns både sorligt men skönt, längtar hem efter att ha kuskat runt i nästan tre veckor i Kanada!